Annons

Annons

Grete Ahlberg kastade hem segern i slägga i sista omgången

Grete Ahlberg I sista omgången visade Grete vem som är bäst på slägga i Sverige och Finland.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Finnkampens släggtävling för damer utvecklades till en riktig rysare, men en rysare där Grete Ahlberg tog hem segern. Och Henrik Larsson toppade gårdagens seger på 100 meter med en till.

Grete Ahlberg gjorde entré i släggtävlingen med ett ogiltigt kast, men sedan fick hon in känslan och kastade 65.94 i andra kastet. Sedan blev det längre och längre för varje kast. Inför sista omgången låg hon tvåa med 68.80, bara 12 centimeter bakom ledande Silja Kosonen från Finland. I sista omgången fick Grete till ett riktigt bra kast och kastade sig upp på förstaplatsen med 69.30. Hon hotades in i det sista av Krista Tervo som kastade 69.24 i sjätte omgången. Grete tog hem segern med sex centimeters marginal.

– Det var roligt och oväntat, jag började ganska knackigt och fegade lite. Det har gått bra på de sista träningspassen, så jag tänkte bara att det är Finnkampen, ta i och skrik om det behövs. Då märker jag att det går vägen och börjar fundera på om jag kanske kan gå plus på kalkylen eftersom Sverige skulle förlora på förhand. Jag märker att jag har chans att vinna även om jag trodde Tervos sista kast var längre än mitt så jag hade börjat packa ihop sen började alla skrika att jag vunnit och jag hade svårt att förstå det, säger Grete Ahlberg efter tävlingen.

Sara Forssell och Kajsa Wennberg hamnade på en femte respektive sjätte plats. Poängen fördelades 12-10 till Finland.

Dubbelseger till Henrik Larsson

Henrik Larsson kunde lämna Finnkampen med en dubbelseger. I går sprang han hem segern på 100 meter och i dag blev det ytterligare en seger på 200 meter. Han sprang avstannande i mål på 20.80, nästan två tiondelar före tvåan Samuel Purola.

Erik Erlandsson kom fyra och Desmond Rogo blev sexa vilket gav de jämna poängsiffrorna 11-11.

– Jag har inte sprungit 200 meter alls i år och visste inte riktigt hur det skulle gå och det var nog därför jag var lite överraskad över att det kändes så lätt. När man springer 200 meter så hinner man tänka så mycket mer så jag måste fokusera på att även om jag leder så måste jag fortsätta springa så fort jag kan. Jag vill kunna köra mer 200 meter i framtiden för det hjälper mig även på 100 meter där jag blir starkare och det gör skillnad sista halvan på 100 också, säger Henrik Larsson efter målgång.

Mathilda Eriksson blev bästa svenska i diskustävlingen när hon kastade till sig en andraplats med 56.34. Vanessa Kamga fick inte till något superkast i tävlingen utan hamnade på en fjärdeplats före Emma Ljungberg på femte. Det resulterade i poängen 12-10 till Finland.

Det svenska stavlaget för herrar bestod av Marcus Nilsson, Robin Jacobsson och William Asker. Alla tre svenskar var med upp till 5.07 då William Asker tyvärr rev ut sig. Marcus Nilsson och Robin Jacobsson hoppade vidare upp på 5.22, men det var för högt idag. Två finländare hoppade vidare och lämnade svenskarna på platserna tre, fyra och sex. Poängen blev 14.5-7.5 till Finland.

Finsk storseger i gångkampen

Vid sidan av huvudprogrammet i Finnkampen avgjordes gångkampen mellan Sverige och Finland. Det blev bokstavligen en promenadseger för Finland som tog en trippel på damsidan och tog platserna två, tre och fyra i herrklassen. Men svenske gångstjärnan Perseus Karlström tog hem segern för herrarna och putsade poängen lite. Poängen i gångkampen slutade 32-11 till Finland.

Här hittar du samtiliga resultat från Finnnkampen.

/Anna-Lena Pettersson

Relaterade nyheter

Gula Vaggen
Gula Väggen tar taktpinnen på Finnkampens läktare

Det kommer att bli drag på läktaren under Finnkampen när Gula väggen intar en sektion av arenan. Nu finns biljetter till supportersektionen att köpa, så passa på att dra på dig en gul tröja och var med och höj stämningen!

LÄS MER