Annons

Annons

Dubbel seger till Sverige i Finnkampen

Simon Pettersson och Daniel Ståhl på väg att kasta förbundskapten Kajsa Bergqvist i vattengraven. Simon Pettersson och Daniel Ståhl på väg att kasta förbundskapten Kajsa Bergqvist i vattengraven.

FOTO: DECA TEXT&BILD

De svenska friidrottarna gjorde det igen! Det blev seger för både damerna och herrarna i årets upplaga av Finnkampen. Det blev 227.5 mot 204.5 till herrarna och 225.5 mot 205.5 poäng till damerna.

Men innan segerresultaten blev klara var det en hel hög med tävlingar som skulle avgöras.

Triss i Jakob hade vi i startlistan för herrarnas spjut, nämligen Jakob Samuelsson, Jakob Eriksson och Jakob Rahm.

Jakob Samuelsson låg i ledning i två omgångar, tills Lassi Etelätalo punkterade tävlingen med sitt kast på 82.30. Det fick fart på de andra finländarna också och efter fyra omgångar var det trippel Finland i toppen. Men det kunde inte Jakob Samuelsson gå med på utan han kastade in sig på en andraplats i femte omgången med sitt kast på 78.64.

Tävlingen slutade med finsk seger och Jakob Samuelsson som bäste svensk på andra plats. Jakob Rahm kom femma och Jakob Eriksson sexa, vilket ledde till poängen 14-8 till Finland.

– Det var väldigt kul att kasta trots att det var lite småkyligt och att jag hade lite ont i axeln, men jag är supernöjd. Det var mäktig stämning och jag såg verkligen fram emot den här tävlingen, säger Jakob Samuelsson.

Damernas längd gav viktiga poäng

Efter att Khaddi Sagnia blivit sjuk och tvingats lämna återbud var det osäkert hur poängen skulle fördelas i damernas längd. Maja Åskag, Tilde Johansson och Ayla Hallberg Hossain – som kallades in som reserv för Khaddi – visade dock att de minsann kunde prestera. 

Alla Majas hopp mätte över 6 meter och Tilde var inte långt efter. Inte heller Ayla som hoppade flera hopp över 6 meter. Och hoppar man på det viset blir man belönad. Maja Åskag vann hela längdtävlingen med sitt hopp på 6.32, Tilde Johansson kom tvåa på 6.21 och Ayla hoppade sig upp till en fin fjärdeplats i sista omgången när hon hoppade om finskan med en centimeter. Poängen blev 15-7 till Sverige. 

2x 4x400 meter

På söndagen avgjordes de långa stafetterna för både herrar och damer. Först ut var herrarna. Alexander Nyström sprang in Sverige i ledning till första växlingen, men det var en knapp ledning. Mattias Waernulf höll tempot uppe och finländaren bakom sig inför andra växlingen där Kasper Kadestål tog över pinnen. Han höll undan och kunde hålla Sverige kvar i ledning inför sista sträckan. Finländaren fick jaga Sveriges William Trulsson, som dock kunde hålla undan, dryga ut ledningen och ta en klar seger för Sverige. 5-2 till Sverige.

När det var dags för damerna sprang Moa Granat Sverige till en knapp ledning inför den första växlingen där Linnéa Frobe tog över. När hon växlade över till Lisa Lilja var det helt jämnt. Lisa Lilja lyckades inte riktigt hålla emot för finskan utan låg lite efter när hon växlade över till Hanna Karlsson. Tyvärr kunde inte Hanna jaga i kapp utan det blev seger och 5 poäng till Finland, 2 till Sverige.

Final med 1500 meterslopp

Sist ut på schemat var 1500 meter för damer och herrar. När damerna sprang var det Hanna Hermansson som tog täten och drog fältet. Med två varv kvar tog Yolanda Ngarambe över täten och fortsatte att dra. Hon låg kvar i tät med ett varv kvar. Hanna Hermansson var trea och Olivia Weslien fyra. Med 200 meter kvar var det en tydlig tättrio och på upploppet kunde Sara Kuivisto spurta förbi både Hanna och Yolanda som fick nöja sig med en andra respektive tredje plats. Olivia Weslien blev femma och poängen fördelades 11-11.

När herrarna sprang lade sig Jonathan Grahn först i fältet och drog. När det var två varv kvar hade vi triss i svenskar först i loppet med Andreas Almgren och Samuel Pihlström på andra och tredje plats.

Fältet höll sig samlat in till sista varvet med Andreas Almgren i täten. Farten drogs upp på bortre långsidan och en av finländarna fick släppa. Andreas Almgren gick segrande ur spurten mot Joonas Rinne och vann loppet. Samuel Pihlström kom fyra och Jonathan Grahn femma. Poängen fördelades 12-10 till Sverige.

– Det är alltid kul att få dra på sig de svenska kläderna, jag hade inte världens bästa ben efter 5000-metersloppet i fredags men skönt att ändå ha tillräckligt med krafter för att vinna grenen. När jag kom in på upploppet så kollade jag upp på storbildsskärmen och då hade jag en vinkel som gjorde att ledningen såg större ut än vad den var men när finländaren kom upp vid min axel så kände jag att jag hade en växel till, säger Andreas Almgren efter målgång.

Här hittar du alla resultat från Finnkampen.

/Anna-Lena Pettersson

Relaterade nyheter

Gula Vaggen
Gula Väggen tar taktpinnen på Finnkampens läktare

Det kommer att bli drag på läktaren under Finnkampen när Gula väggen intar en sektion av arenan. Nu finns biljetter till supportersektionen att köpa, så passa på att dra på dig en gul tröja och var med och höj stämningen!

LÄS MER