Annons

Annons

En snart hundra år gammal kamp mellan Finland och Sverige

En snart hundra år gammal kamp mellan Finland och Sverige

Finnkampen hade premiär 1925 och har genom åren vuxit till en stor och unik prestigekamp mellan Sverige och Finland. Landskampen har sedan dess genomförs vartannat år i Sverige och vartannat år i Finland med några få undantag. Finnkampen har kommit att kallats ”världens största derby” och är numera den idag enda levande landskampen i friidrott i världen.

Kamp om placeringar och poäng

Finnkampen är den stora klassiska säsongsavslutningen för svensk landslagsfriidrott på arena. I Finnkampen är det kampen om placeringar och poäng som är det centrala. Det är taktiken och rackarspelet man mot man, kvinna mot kvinna som är det väsentliga snarare än resultaten.

En femteplats kan vara avgörande

Varje placering kan vara den som avgör hela Finnkampen, vilket gör att alla deltagare och deras placeringar är oerhört viktiga. Varje nation deltar med tre deltagare per gren i de 18 individuella grenarna för herrar och damer. Det innebär ett landslag på 108 personer! Till det kommer fyra löpare var i de båda stafetterna 4×100 meter och 4×400 meter. Finnkampen är uppdelad i separata kamper för män och kvinnor.

Poäng ges efter placering:
Etta = 7 poäng
Tvåa = 5 poäng
Trea = 4 poäng
Fyra = 3 poäng
Femma = 2 poäng
Sexa = 1 poäng.

Poängfördelning i stafett:
Etta = 5 poäng
Tvåa = 2 poäng

I stafett är det fyra löpare för respektive land. Bryter deltagaren löpning eller blir utan resultat i hopp så blir laget utan poäng.