Annons

Annons

Löpstarka kvinnor fixade tripplar till Sverige på 5000 och 200 meter

Damernas lag på 200 meter. Damlaget på 200 meter.

FOTO: DECA TEXT&BILD

De svenska löpardamerna hade en bra dag på Finnkampen och drog hem lådvis med poäng.

Sverige representerades av Lisa Lilja, Julia Henriksson och Elvira Tanderud på 200 meter. Och den trion snabba kvinnor fixade en underbar svensk trippelseger med Julia Henriksson i täten på nya personliga rekordet 23.15, Lisa Lilja som tvåa på 23.49 och Elvira Tanderud på tredje plats på 23.66. Och det betydde förstås en poängfördelning på 16-6 till Sverige.

– Det kändes jättebra, jag kände att jag hade det i mig och extra kul att kunna ta segern för laget. Det känns som att jag inte fått ut allt tidigare under säsongen så det känns skönt att ta med mig det här in i nästa säsong, säger Julia Henriksson efter loppet.

16-6 till Sverige i damernas 5000-meterslopp

När det var två varv kvar på damernas 5000-meterslopp började Samrawit Mengsteab och Sara Christiansson dra i väg och lämna resten av startfältet bakom sig. De kom i mål som etta och tvåa. Sedan spurtade även Anastasia Denisova Thor om sin närmaste finska och det blev en svensk trippel för 5000-metersdamerna. Härliga och välförtjänta 16-6 till Sverige!

– Det känns väldigt speciellt att ta en trippelseger på 5000 meter med tanke på att jag hoppar in som reserv och inte har sprungit några pass på bana med spikskor i år. Vår taktik verkade funka väldigt bra där vi sa att vi skulle följa den finskan som vi visste var mest dragvillig innan jag skulle gå upp med en och halv kilometer kvar. Sedan skulle Sara ta över innan Mengsteab förhoppningsvis kunde spurta hem segern, säger Anastasia Denisova Thor efter loppet.

"Grymt bra stämning på arenan"

Det blev ett tight lopp över 110 meter häck för män. Max Hjelja blev bäste svensk på en andraplats på 13.79. Anton Levin sprang in som fyra på nya perset 13.89 och Elias Martinsson blev sexa på 14.17. Poängen blev 13-9 till Finland.

– Det var grymt bra stämning och härligt att komma in på arenan, jag har haft problem med ljumsken några veckor men på Finnkampen är det bara att köra. Att jag är 30 år och sätter pers beror till stor del på att jag tränar smartare nu än jag gjort tidigare, säger Anton Levin efter loppet.

När damerna sprang 100 meter häck blev det Hanna Palmqvist som kom in som bästa svenska på en andraplats, 13.41, nytt personligt rekord. Elin Lindeblad blev fyra på 13.55, även det ett personligt rekord, och Jonna Lindéen kom sexa på 13.94. Poängen blev 13-9 till Finland.

–Att så många presterat så bra hittills idag tror jag beror på den starten vi fick i går och ett otroligt peppande lagmöte. Så det i kombination med stämningen här inne på arenan gör att man presterar bra, säger Hanna när hon kommit i mål.

Jesper Hellströms hopp på 16.16 räckte till trestegsseger

Jesper Hellström hoppade in i trestegstävlingen genom att hoppa 15.94 och lägga sig på första plats. Den platsen höll han fram till fjärde omgången då Simo Lipsanen hoppade om honom med två ynka centimeter. I femte omgången slog Jesper tillbaka och hoppade 16.16, tävlingens enda hopp över 16 meter.

Erik Ehrlin kom femma med 15.06 och Lukas Edqvist kom sexa på 15.01. Resultatet blev 12-10 till Finland.

– Det var svårt i dag men ändå kul, jag fick inte till tekniken och vinden knuffade tillbaka mig. 16.16 är okej, inte mycket mer, men att få hoppa här inne på nybyggda Olympiastadion var riktigt grymt, säger Jesper Hellström efter tävlingen.

Här kan du läsa alla resultat från Finnkampen. 

/Anna-Lena Pettersson

 

 

Relaterade nyheter

Gula Vaggen
Gula Väggen tar taktpinnen på Finnkampens läktare

Det kommer att bli drag på läktaren under Finnkampen när Gula väggen intar en sektion av arenan. Nu finns biljetter till supportersektionen att köpa, så passa på att dra på dig en gul tröja och var med och höj stämningen!

LÄS MER