Annons

Annons

Finnkampens historia hyllas av World Athletics med Heritage Plaque

Finnkampen Finnkampen har funnits sedan 1925.

Finnkampen har funnits sedan 1925 och tävlingens unika historia har nu uppmärksammats av World Athletics.

Under lördagskvällen uppmärksammades Finnkampens historia då den klassiska friidrottslandskampen tilldelades en utmärkelse, World Athletics Heritage Plaque, en sorts K-märkning av tävlingen.

Finnkampen är den sista friidrottstävlingen mellan två nationer vilken har överlevt och som dessutom fortfarande blomstrar. Historien började 1925 då den första kampen ägde rum på Eläintarha arena som ligger strax bakom Olympiastadion i Helsingfors. Olympiastadion öppnade inte förrän 1938, men har sedan dess varit Finnkampens finska huvudhemvist.

Presidenten för World Athletics, Sebastian Coe, säger att det internationella förbundet vill hylla den unika historien bakom Finnkampen, en kamp mellan två nationer vilken skiljer sig från många andra tävlingar i dag.

– Jag är jätteglad att den här kampen mellan två stora friidrottsnationer fortsätter att frodas och drar en stor och entusiastisk publik på arenorna och framför tv:n.

Det här var ett utdrag ur en längre artikel som du hittar på World Athletics hemsida

/Anna-Lena Pettersson

Relaterade nyheter

Gula Vaggen
Gula Väggen tar taktpinnen på Finnkampens läktare

Det kommer att bli drag på läktaren under Finnkampen när Gula väggen intar en sektion av arenan. Nu finns biljetter till supportersektionen att köpa, så passa på att dra på dig en gul tröja och var med och höj stämningen!

LÄS MER